Close

Svatební cesta do Jeseníků


Znáte film „Svatební cesta do Jiljí“ s Josefem Abrhámem a Libuší Šafránkovou? Je to jedna z nejúspěšnějších a nejvyvedenějších komedií z doby socialismu, která pojednává o dobrodružství snoubenců, kteří se před svatbou chtěli lépe poznat. Naplánovali si proto tzv. předsvatební cestu ve formě vodácké výpravy a vysokohorské turistiky, načež cestou si ověřují jeden u druhého některé rysy osobnosti.

výhled z Jeseníků

Pointa filmu vychází z toho, že lidé se nejlépe poznají, když spolu někam cestují, a tohoto jevu byste mohli využít i vy, chcete-li se lépe poznat ještě před tím, než uzavřete na radnici nebo v kostele sňatek. Když se lidé lépe znají před svatbou, snižuje se tím pravděpodobnost brzkého rozvodu.

Bílá Opava

K vaší předsvatební cestě by mohly skvěle posloužit apartmány v Jeseníkách. Objednáte si tu ubytování na začátku prázdnin a vydáte se na některou ze značených tras, vedoucích třeba na Červenohorské sedlo, na Dlouhé stráně nebo na Praděd. V Jeseníkách nepotkáte tolik turistů, jako v Krkonoších, není tu tak komerční prostředí a zažijete tu spíše klid a pohodu. Jakmile překročíte hranici tisíce metrů nad mořem, což v Jeseníkách není problém, můžete vaši další cestu porovnávat se zmiňovaným filmem, kde se Josef Abrhám zmiňuje, že: „se od této hranice nadmořské výšky mění charakter lidské osobnosti“.

K turistice bychom vám mohli doporučit trasu podél Bílé Opavy z Karlovy Studánky k hotelu Figura a dále pak s výstupem k rozhledně na Pradědu. Ta je v provozu po celý rok, stejně jako tamní restaurace, a až se nasytíte, vystoupejte k vyhlídkové plošině, odkud jsou za dobré dohlednosti, zejména brzy zrána, dobře patrné i Vysoké Tatry nebo Sněžka. A možná odtud dohlédnete i na Harrachovy kameny, kde zastihla Libuši Šafránkovou a Josefa Abrháma bouřka, a odkud se pak přesunuli k Labské boudě nad Labským dolem, což byl jeden z významných momentů tohoto filmového vyprávění.

© 2024 Lqz | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.